jakie ceny za certyfikat dla mieszkania?

Tematy ogólne związane ze świadectwami charakterystyki energetycznej (certyfikatami energetycznymi)
  • Reklamy

jakie ceny za certyfikat dla mieszkania?

Postprzez Ala » 02 Lut 2009 14:11

dostałam zlecenie aby wystawic certyfikat dla mieszkania, powierzchnia 62 metry, trzeba dokonac pelna inwentaryzacje, jakie ceny stosujecie w takich przypadkach? czy 650 netto to nie bedzie za duzo?
Ala

Re: jakie ceny za certyfikat dla mieszkania?

Postprzez gambit72 » 03 Lut 2009 00:20

Witam, wykonywałem w zeszłym tygodniu świadectwo energetyczne dla mieszkania o podobnym metrażu. Uważam, że podana przez Panią cena mieści się w widełkach za taką usługę. W moim przypadku była dostępna niemal kompletna dokumentacja więc było prościej, i za taką usługę policzyłem 550 zł netto. 8-)
gambit72

Postprzez nick » 13 Lut 2009 01:36

debile moze za 1 zł. mamy rozumieć że w tym sie mieści jeszcze dla budynku certyf
nick

Postprzez piotr22 » 27 Lut 2009 17:22

Ala napisał(a):dostałam zlecenie aby wystawić certyfikat dla mieszkania, powierzchnia 62 metry, trzeba dokonac pelna inwentaryzacje, jakie ceny stosujecie w takich przypadkach? czy 650 netto to nie bedzie za duzo?

Witam

Przeraża mnie to co np. Pani Ala wypisuje ......za dużo ?
Po pierwsze czy pani Ala wykona świadectwo metodą uproszczoną czy szczegółową (całkowicie inny nakład pracy)

Na tyle ceni sobie swoją wiedzę i pracę pani Ala - ? a może te 650 netto to za dużo na jej wiedzę i umięjętności.
Ciekaw jestem czy kiedykolwiek notariusz, adwokat czy lekarz zapytał: czy to nie będzie za dużo? :-)
Czy jest świadoma nakładu pracy jaki trzeba włożyć w wykonanie
świadectwa.
Przerażają mnie ludzie, którzy bez zapoznania się z nakładem swojej
pracy, ilością danych wejściwowych i dostępem do dokumentów potrafią
PALNĄĆ COŚ.
Już wszędzie krążą ceny że może 200zł; 500zł; 1000zł.
Czy ludzie wiedzą co to rynek, podaż, popyt, negocjacje.
Nie jeden wykonując porządnie i rzetelnie świadectwo mieszkania nawet
i 40m2 za 1000zł będzie się zastanawiał po ilości pracy
włożonej w naukę, ubezpieczenie OC, programy, szkolenia, rachunki
ogrzania swojego biura, zapłaty ZUS, podatków i zatankowania
benzyny ........ - czy to nie za mało, a nie za dużo.
Dobrze by było aby osoby które publicznie podają ceny za swoje usługi,
wpierw wykonały np. kilkadziesiat rzetelnych świadectw - zgodnie z
metodotogią - zobaczyły ile to dni, tygodni pracy a później rzucały
publicznie głupoty (delikatnie ujmując).
Ludzie! szanujmy swoją pracę, swoje uprawnienia, egzaminy, inwestycję,
itd.
Lekarz za 5minutowa wizytę - bez dokumentów, odpowiedzialności 10
letniej, pobiera 50-150zł.
A my mamy wystawić dokument - który mamy przechowywać przez 10 lat (a
koszty przechowywania -oby setek, tysięcy świadectw ktoś liczył?, a
ciąganie po sądach - bo klient twierdzi że zamówił nowe świadectwo i tu
wyszło EP większe o 15 jednostek niż poprzednio - np..

Proszę o rozsądek i merytorykę

Pozdrawiam

Piotr
piotr22

Postprzez audytor » 27 Lut 2009 21:47

przeglądałem ostatnio wiele stron firm oferujących świadectwa i widzę że tendencja jest w prześciganiu się w obniżaniu cen niestety.... pewnie takie wirtualne jak prawo będą certyfikaty i do tego się ceny dostosują. niemniej jednak jak ktoś już ma większe doświadczenie to proszę podawać przykładowe ceny za jakie zostały wykonane świadectwa aby można było nabrać rozeznania. przykład z prawnikami albo lekarzami to trochę inny świat bo te grupy mają poczucie jedności i nie psują sobie rynku a u nas to wygląda, że jest grupa osób która chce zrobić byle taniej byle więcej i byle szybciej :/
audytor

Postprzez piotr22 » 03 Mar 2009 14:17

Witam
W sumie racja - do lekarzy, notariuszy, prawników czy nawet taksówkarzy czy płytkarzy itd. nam certyfikatorom daleko.

Piszą głupoty ludzie bez doświadczenia, bez analizy kosztów, bez szanowania swojej wiedzy i wykształcenia....
W większości jak takie ceny podają to ich świadectwa muszą być tak marne jak ich wynagrodzenie.
A niech nie zapomną o koszcie przechowywania świadectw przez 10 lat i innych dziesiatek kosztów, które trzeba ponosić.....

Ostatnio zrobiłem mieszkanie {100m spacerkiem od miejsca mojej pracy) - około 40m2 za 990zł netto + 400zł netto za inwentaryzację, w terminie spokojnym: 3 tygodniowym - dla mojego stałego klienta - który mi dalej obecnie zlecił w sumie 5 swoich mieszkań (pracuje dla niego od 5 lat w innych tematach za o wiele większe pieniądze).
Za darmo nie ma nic, za mało też nie wiele.

Pozdrawiam
Piotr
piotr22

Postprzez mgr inż. » 17 Maj 2010 13:33

Jak zobaczyłem parę stron internetowych z bardzo niskim cenami to się załamałem (aż ich nie chce wymieniać, bo ktoś przeczyta i się mu utrwali...).
Choćby koszt 10-letniego przechowywania (ciekawe, jak ministerstwo poradzi sobie z "umarlakami"??), metalowa szafa plus powierzchnia do niej, oprogramowanie z aktualizacjami (no jeśli ci "tani" mają nielegalne systemy operacyjne i pakiety biurowe...), sprzęt (komputer wymieniany co pare lat, drukarka, jakiś miernik laserowy, ...), normy, załączniki, rozporządzenia, ...
No i czas, jesli chodzi o czas / stawkę godzinową można być elastycznym, bo na prowincji 30 zł/godz. to da się wytrzymać, ale w stolicy 40 zł/godz. to niemal wegetacja bez rozwoju.

Co do pytania:
Jeśli to z inwentaryzacją i w stolicy, to moim zdaniem na granicy dumpingu, ale jeśli gdzieś w Polsce B, to pewnie płatnik kilka razy obejrzy te 650 zł.

Inna sprawa, że warto minimalizować własne koszty operacyjne, i stałe i zmienne, przez jak najlepszą organizację.

-----
Ala napisał(a):czy 650 netto to nie bedzie za duzo?
mgr inż.

Postprzez Anowi » 09 Lip 2010 23:38

http://cennik-sche.pl/

Twoja wycena:
Powierzchnia:
3817 m²
Rodzaj budynku:
Budynek wielorodzinny o prostej konstrukcji;
Dostępność dokumentacji technicznej budynku:
pełna dokumentacja techniczna;
Wentylacja / klimatyzacja:
wentylacja naturalna (grawitacyjna);
Cena za m² netto:
0.51 PLN/m²
Cena za świadectwo netto:
1 945.10 PLN
Uwaga:
Cennik ma za zadanie wyznaczyć orientacyjne ceny świadectw dla typowych budynków.

od naszej wspólnoty zażądano 6 tys.

moje mieszkanie ma 63 m kw. - proszę sobie policzyć
Anowi

Dołączenie: 29 Mar 2010 13:37

Powróć do Ogólne dyskusje na temat świadectw charakterystyki energetycznej

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości